Jedinec v předivu hodnot

21. 06. 2018 12:54:45
Různé hodnotové řády světa existují ve vzájemných rozporech. Vnitřně svobodný jedinec mezi nimi volí svoji cestu. Pozor na šíření a konzumaci „kyseliny moralinové“...

Průvodním projevem každé kultury je vyvažování duchovních a hmotných hodnot. Nepřekvapuje, že v prvotních společnostech nepřiměřeně označovaných jako „primitivní,“ se obě složky prolínaly v jednotě.

Žijeme v době smyslové kultury, která v Evropě započala koncem 15. století a je zaměřená na vnější svět, například tělesnost, gastronomii, ekonomii, technologie. Taková kultura příliš nedbá o hodnoty ducha, ke kterým patří uspokojování potřeb označovaných jako intelektuální, spirituální a estetické. Následně uvažuji o hodnotách obecných i osobních.

Obecné hodnoty

V evropském kulturním okruhu první pokus o zavedení obecných hodnot pochází od křesťanství (řecky katholikos = obecný). Odtud se přeneslo do novodobých ideologií. Ty se snažily společenskou shodu na univerzálních hodnotách zajistit vzděláváním, osvětou, přesvědčováním. Vícekrát se potvrdilo, že tradiční vzdělávání nikoho před přijímáním a ztotožňováním se s jedním nabízeným, „správným“ obrazem světa a před pochybeními, fakticky neochraňuje. Kdokoli prosazuje požadavek občanského sdílení obecných hodnot, měl by znát fungování lidské psychiky v reakcích emocionality a racionality. Psycholog Carl Jung (1875 – 1961) k procesům obou psychických funkcí – myšlení a cítění, sdělil stále platný poznatek: Myšlení vám v nejjednodušší formě říká, co věc je. Cítění vás pomocí citových odstínů informuje o hodnotách věcí (co je libé). Hodnoty nejsou žádnými kotvami pro intelekt... Obě psychické funkce jsou neslučitelné polarity; nejde soustředěně myslet a zároveň s tím hluboce cítit. Zdrojem hodnot, ať osobních či obecných, není racionalita. Ta se na jejich utváření podílí jen technicky tím, že citový náboj formuluje v pojmech, aby mohly být uvědomovány a komunikovány.

V dokumentu Lisabonská smlouva (2007), jsou pro členské země Evropské unie, tedy i pro Českou republiku, vyjmenovány univerzální hodnoty: lidská důstojnost, svoboda, demokracie, rovnost, právní stát, lidská práva. Když každou z uvedených samostatně analyzujeme z hlediska praktického provozování, objevují se významové rozepře. Například požadavek rovnosti se i bez ideologického balastu jeví být sotva uskutečnitelný. Stejnost občanů jsou teorie a utopie, například opakovaně vyhlašovaná rovnost žen a mužů neexistuje ani ve společenském postavení, ani v platech. Rovnost lidí je ve smrti! Za Francouzské revoluce se zdůrazňovala svoboda; měla umožnit rovnost, jenže svoboda se s rovností vylučuje. Mezi lidmi jsou různé nerovnosti; čím více svobody lidé mají, tím se rozdíly ve společnosti zvětšují. Spisovatel a v 50. letech politický vězeň Karel Pecka (1928 – 1997) k horizontálnímu vidu uspořádání světa řekl: Teorie rovnosti vždy nalézaly a i nadále, třebaže jinými formami než dosud, budou nalézat stoupence, a to z toho důvodu, že rovnost je sen hrbatých duší.

Osobní hodnoty

Výběr osobních hodnot nemá být nikým omezován, hodnotová volba je individuální a niterná. Jedinec může uctívat třeba přírodu, osoby a jejich výtvory, neviditelné bohy, proroky, svaté i ďábelské vůdce; může zbožňovat národ, partaj, peníze, úspěch... Výběr hodnot není určován nějakou předcházející morálkou, ale mírou existenciální libosti, s níž je pro jedince kvalita spojena. Morálka se ustavuje až s přijetím hodnoty. Základy osobních hodnot získává jedinec v rodině od jemu blízkých osob. Pro budoucí orientaci dětí i mládeže v osobních i obecných kvalitách jsou vlivnými příklady hodnoty žité rodiči. Další podíl v rozvoji jedince by měla mít škola, zejména kultivací smyslové, citové i duchovní výchovy prostřednictvím literatury, hudby i výtvarna. V oněch výchovách by neměly učitelky moralizovat, aby neškodila „kyselina moralinová.“

Dřívější myslitelé z různorodých oborů se shodovali na tom, že v evropské kultuře je rozhodujícím činitelem jedinec. Jen jedince, lépe řečeno osobu, lze vychovat. Těžko vychovávat národ či masy. Sociolog Max Weber (1864 – 1920) uvádí trefný příklad rozporů v hodnotách: Který člověk si troufne chtít „vědecky vyvrátit“ etiku Kázání na hoře, třeba větu: „Neodporuj zlému“ či podobenství o jedné a druhé tváři? A přece je jasné, že viděno světsky je etika, která se tu káže, zbavena důstojnosti: máme volit mezi náboženskou důstojností muže, která káže něco docela jiného: „Odporuj zlému, jinak budeš spoluodpovědný za jeho převahu.“ Vždy podle posledního stanoviska je jedno pro jedince ďáblem a druhé bohem, a jedinec se musí rozhodnout, které je pro něho bohem a které ďáblem. A tak je tomu se všemi řády života.

article_photo
(Z. H.)

Zvlněná horizontála krajiny provázená stíny položenými přes cestu kontrastuje s vertikálami stromů. Nahlížíme zde směry řádu přirozeného světa a vyvažování materie i ducha. Příroda je hodnota.

Fotografie: Zdeněk Hosman

Zdroje citací:

Jung, C. G.: Analytická psychologie. Její teorie a praxe. Tavistocké přednášky 1935. Academia Praha 1993; str. 22 – 23. Překlad Kristina Lukášová-Černá, Karel Plocek.

Weber, M.: Der Sinn der „Wertfreiheit“ der Sozialwissenschaften, in: Soziologie, Weltgeschichtliche Analysen, Stuttgart 1964; s. 329 – 330. Privátní převod Vlastimil Rollo.

Autor: Zdeněk Hosman | čtvrtek 21.6.2018 12:54 | karma článku: 21.46 | přečteno: 392x

Další články blogera

Zdeněk Hosman

Móda transgender žáci

Identitární politika levých liberálů. Genderová lingvistika a sociální konstrukty sexuality. Módní ideologie transgender žáci.

4.9.2023 v 9:33 | Karma článku: 31.58 | Přečteno: 1135 | Diskuse

Zdeněk Hosman

Šumavský Everest – Moldaublick

Ještě jedna výprava na pravý břeh vodní nádrže Lipno s cílem navštívení rozhledny Moldaublick. Vltavská vyhlídka, aneb jak můžeme vidět Lipensko z Rakouska. Fotoblog.

1.8.2023 v 10:11 | Karma článku: 25.39 | Přečteno: 1108 | Diskuse

Zdeněk Hosman

Šumavský Everest – Smrčina i Hochficht

V okrsku Trojmezenské hornatiny. Na vrcholu česko-rakouského rozhraničení; mezi mrtvým a živým lesem. Fotoblog.

12.7.2023 v 9:42 | Karma článku: 23.77 | Přečteno: 450 | Diskuse

Zdeněk Hosman

Vládní stratkom

Pokrokářská novořeč. Loutkohra principála F – frazéra. Petrův princip nekompetentnosti v byrokracii.

21.6.2023 v 11:13 | Karma článku: 35.89 | Přečteno: 1206 | Diskuse

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 8.42 | Přečteno: 259 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.60 | Přečteno: 314 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 47 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 18.06 | Přečteno: 369 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 111 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 845

Kdo mi může říci, kdo jsem? (William Shakespeare)

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...