Agitprop. Věrozvěstky v obci. Našim herečkám

2. 07. 2019 9:35:03
Ta složka společnosti, které člověk důvěřuje jako nejliberálnější, se vždy vybarví jako banda nejzarytějších dogmatiků. Zkrácená formule: Pentličky na vrbě a prázdno v kotrbě (Murphyho zákony).

Agitprop

Spisovatel a překladatel Josef Hiršal (1920-2003) jako bystrý vnímatel trefně popsal společenské i kulturní dění, když se v Československé republice rozpadaly a přeskupovaly poválečné struktury: Stigmatizovali a trestali se kolaboranti, vyhlašovali a odměňovali se hrdinové. Bylo i dost těch, kteří obě kategorie ztělesňovali v jedné osobě. Spásnou lodí mnohých, kteří si omočili s okupanty, byly politické strany. ... Vtírali se lidé s temnou minulostí a jejich nejbanálnější taktikou bylo denuncovat druhé (s. 175, zdroj viz dole).

Po únoru 1948, počátkem dubna po sjezdu národní kultury, hýřila kulturní fronta různými aktivitami. Vznikla iniciativa nastolení jednoty kulturních pracovníků s dělnictvem a rolnictvem. Spisovatelé dostávali „komandýrovky,“ aby inspiraci k tvorbě čerpali přímo v provozu továren. Mašinérie agitpropu se obyvatelstvu vnucovala několika způsoby (zkratka sousloví agitující propaganda; vzniklo v sovětském Rusku ve 20. letech a přeneslo se i do ČSR. Prvotním médiem agitace byla řeč, nejlépe divadlo; výchozím médiem propagandy byl tisk. Společně se obojí používalo k mobilizaci veřejného mínění; vysvětlení pojmu (www.britannica.com/topic/agitprop). Odbojník Václav Černý v Pamětech III (1945-1972) nazývá maséry veřejného mínění agitpropčíci; téměř čípci... V „převýchově lidu“ se výrazně angažoval Československý rozhlas. Průzkum poslechovosti v únoru 1948 prokázal naprosto jednoznačně pokles zájmu posluchačů o zpravodajství a politickou publicistiku... program obsahující příliš mnoho propagandy a výzev se míjel účinkem, neboť posluchače odváděl k poslechu zahraničních stanic (s. 201, zdroj viz dole). Pamětníci vědí, že poslech vysílání zahraničních stanic byl na venkově silně rozšířený. V červnu 1948 obdržel nakladatelský redaktor J. Hiršal výzvu k účasti na debatě se studenty v MEVRO (Mezinárodní výstava rozhlasu) na pražském výstavišti. Součástí výzvy bylo 20 otázek, které studenti představitelům dají.

Věrozvěstky v obci

Začátkem července do naší obce pravidelně přijíždějí věrozvěstky jehovistů. Ve dvojicích obcházejí domy, zazvoní a chtějí si povídat o své víře a o cestě ke spasení světa. Začínají novinkou, že svět je rozvrácený. Rozmlouval jsem s nimi třikrát. Opakují naučené fráze. Vidím, že spoluobčané misionářky výrazně ignorují. Jsme přesyceni všelijakou propagandou z reklam a i současným černobílým agitpropem šířeným státním rozhlasem a televizí. Na venkově máme velmi nepříjemné zkušenosti s podomními šejdíři, kteří nám vícekrát nabízeli nejlevnější dodávku elektřiny, ve skutečnosti drahou.

Všimli jste si, že v Čechii se přemnožili politologové, svého druhu zvěstovatelé? Někdejší hospodské žvanění o politice se časem ustavilo jako neproduktivní vysokoškolský obor. Čeští politologové a komentátoři by se asi měli přeškolit na teatrology, když si oblíbili oborové fráze – politická scéna, katastrofický scénář, ad. George Orwell našim věrozvěstům vzkazuje, co venkované praktikují: Zdravý rozum se nedá podchytit statisticky. Vrcholem veškerého kacířství je zdravý rozum.

Našim herečkám

Spisovatel Ludvík Vaculík (1926-2015), od roku 1969 tehdejším režimem zakázaný autor, v listopadu roku 1986 ve svém fejetonu nazvaném Našim herečkám, napsal: Mám vinšovat Vlastě Chramostové, a nemám rád herečky! To mi poraďte! Nemám rád herce, zvláště herečky, jako nemám rád zpěváky a sportovce. Parafrázuji odůvodnění bytostného venkovana L. Vaculíka a přidávám špetku své zemitosti: Umělci si vymysleli teorie o svojí společenské důležitosti. Bezostyšně o sobě míní, že jsou hlasatelé pokroku a proroci budoucnosti. Jen nemnozí z herců vědí, že jejich pitvoření rychle vyprchává. Nejsou více než kejklíři s emocemi. Jsou vycvičení v obratnosti nasazování masek zla / dobra, lásky / nenávisti, zrady... Mnozí z nich si dovedou škrabošky rychle vyměnit, to když kolaborují s jakýmkoli vládnoucím režimem či partají (herci v ND po atentátu na Heydricha, červen 1942; podpisové akce „Kupředu, zpátky ni krok,“ únor 1948, Anticharta, leden 1977).

Narcisistická herečka se zpěvačkou z jeviště nadřazenosti nedávno pochybovaly o svobodně smýšlejících spoluobčanech z venkova a o jejich volbě zastupitelů do demokratických institucí státu. Nejen herečky nevědí, že zpyšnělé a pohrdavé chování ve společnosti přináší pravý opak toho, co se chce dosáhnout? Obrací se proti původcům. Ať k nám do obce herečky a zpěvačky přijedou. Čekáme na jejich ohlášený šantán Pan Šajn nemá šajn, a jak kokety kecaj, paří a mají se fajn.

Citace z knih:

Josef Hiršal: Vínek vzpomínek. Rozmluvy, nakladatelství Alexandra Tomského, 1991.

Eva Ješutová: Budovatelský rozhlas 1945-1948 https://media.rozhlas.cz/_binary/01075578.pdf

Ludvík Vaculík: Jaro je tady (fejetony z let 1981-87). Mladá fronta, 1990.

Autor: Zdeněk Hosman | úterý 2.7.2019 9:35 | karma článku: 38.74 | přečteno: 1847x

Další články blogera

Zdeněk Hosman

Móda transgender žáci

Identitární politika levých liberálů. Genderová lingvistika a sociální konstrukty sexuality. Módní ideologie transgender žáci.

4.9.2023 v 9:33 | Karma článku: 31.58 | Přečteno: 1135 | Diskuse

Zdeněk Hosman

Šumavský Everest – Moldaublick

Ještě jedna výprava na pravý břeh vodní nádrže Lipno s cílem navštívení rozhledny Moldaublick. Vltavská vyhlídka, aneb jak můžeme vidět Lipensko z Rakouska. Fotoblog.

1.8.2023 v 10:11 | Karma článku: 25.39 | Přečteno: 1108 | Diskuse

Zdeněk Hosman

Šumavský Everest – Smrčina i Hochficht

V okrsku Trojmezenské hornatiny. Na vrcholu česko-rakouského rozhraničení; mezi mrtvým a živým lesem. Fotoblog.

12.7.2023 v 9:42 | Karma článku: 23.77 | Přečteno: 450 | Diskuse

Zdeněk Hosman

Vládní stratkom

Pokrokářská novořeč. Loutkohra principála F – frazéra. Petrův princip nekompetentnosti v byrokracii.

21.6.2023 v 11:13 | Karma článku: 35.89 | Přečteno: 1206 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 22.70 | Přečteno: 347 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 43 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.14 | Přečteno: 291 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.77 | Přečteno: 510 | Diskuse
Počet článků 111 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 845

Kdo mi může říci, kdo jsem? (William Shakespeare)

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...