Morálky liberálů, libertariánů a konzervativců

9. 09. 2019 7:55:11
Proč politika rozděluje společnost? Jaké jsou poznatky z fundovaného zkoumání tématu v náhledu sociální psychologie?

Sociální psycholog Jonathan Haidt zkoumá psychologii lidské morálky. Pro komplexní náhled využívá poznatky z různých oborů – neurovědy, genetiky, sociální psychologie, filosofie i dalších. Výsledek zkoumání publikoval v knize The Righteous Mind (Spravedlivá mysl) v roce 2012. Česky vydáno pod názvem Morálka lidské mysli s podtitulem Proč lidstvo rozděluje politika a náboženství; ve čtivém překladu Heleny Čížkové v nakladatelství Dybbuk 2013.

První zásada psychologie morálky: Nejprve přichází intuice, až pak strategické uvažování

Kognitivní (poznávací) proces zahrnuje vyšší (vědomé uvažování) i základní poznávací činnosti (zrakové vjemy, vybavování vzpomínek...). Existují dva druhy kognicemezi intuicí a uvažováním. Pro dva typy poznávání Haidt nabízí kontrastní přirovnání slon (spontánní reakce, emoce, intuice a formy procesu „vidět, že“) a jezdec (řízená procedura typu „uvažovat proč“). Jezdec se nám lidem vyvinul, aby sloužil slonovi. Slon je veliký (podvědomí) a jezdec v poměru k němu malý (uvažování). Psychiatr Radkin Honzák (1939) říká: Osmadevadesát procent psychické práce se odehrává v nevědomí, a vůbec tedy nevíte, co zpracováváte a jak docházíte ke svému rozhodnutí (in Téma 8/2014). Připomeňme si, co je intuice, (lat. intuitus = vhled; přímé poznání bez vědomě zaměřené pozornosti, vnitřní vidění).

Chuti spravedlivé mysli

Sociální psycholog Haidt ve svém dalším výkladu nabízí ještě další přirovnání: spravedlivá mysl je jako jazyk se šesti receptory. V tomto náhledu ho výrazně ovlivnil studijní pobyt v Indii; poznal, jak se morálka liší mezikulturně. Inspiroval ho též skotský filosof David Hume, když usoudil, že morálka se celistvě váže k citu nebo osobnímu vkusu každého jednotlivce. Je to blízké rozdílnosti mezi sladkým a kyselým, mezi horkým a studeným, které vnímáme skrze konkrétní pocity. Morální vjemy tudíž není vhodné brát jako předmět rozumového procesu, ale spíše jako záležitost vkusu nebo pocitů; anglicky taste = chuť, vkus, cítit, záliba...(Hume: Zkoumání morálních principů, 1751).

Morální matrice

Psycholog Haidt se svými spolupracovníky zkoumali, jaká je mentalita liberálů a konzervativců. Myšlenkovým podkladem bylo, že základy morálky vycházejí z morálních matric, tj. vzorců. Na internetu na stránce MFQ (Moral Foundantions Questionnaire) v různých jazykových verzích, např. slovensky, prezentují dotazník. V něm předkládají krátká vyjádření k lidským vztahům, souvislostem, skupinám, institucím, jakožto možnosti pro etiku společenství. Etika společenství má základ v myšlence, že lidé jsou hlavně členy větších podstat, jako jsou rodina, tým, armáda, kmen, národ. Odtud se odvíjejí morální pojetí typu: povinnosti, hierarchie, respekt, reputace, vlastenectví. Podle výzkumníků ve všeobecném pojetí lidské přirozenosti se v dotazníku postupně ustálilo šest morálních základů, na něž lidé reagovali nejcitlivěji; v uvedených protikladech je stručně popisuji:

Základ péče / újma se vyvinul jako potřeba péče o děti, nemocné a zesláblé osoby.

Základ svoboda / útlak souvisí s potřebou nezávislosti jedince; odmítání sociálních a skupinových útlaků a minimalizace státu.

Základ férovost / podvádění vychází z výhodnosti spolupráce; ctnosti – spravedlnost, spolehlivost.

Základ loajalita / zrada souvisí se soudržností společenství; ctnosti – statečnost, vlastenectví.

Základ autorita / podvratnictví souvisí s hierarchií sociálních vazeb; respekt k tradicím a řádu.

Základ posvátnost / znesvěcení – vnímání nadosobních jevů.

Existují různé podoby dotazníku základů morálky, některé nabízejí mini-příběhy. V Moral Foundations Test je k posouzení konflikt: Janin šéf oslovuje své zaměstnance křestními jmény, ale nikomu z nich nedovolí, aby totéž uplatňovali vůči němu. Když Jana trvá na tom, že oslovování křestními jmény má být obousměrné, šéf ji propustí. Zde se k řešení předkládá morální základ autorita / podvratnictví. Jiný příklad z téhož testu: Muž si pro sexuální uspokojování nechá vyrobit umělou pannu, která má podobu jeho neteře. Odhadněte, k jakému morálnímu základu se to asi váže.

Americká společnost je rozštěpená, podobně jako jiné společnosti, včetně české. V roce 2018 se s liberály identifikovalo 26%, s konzervativci 35% a s centristy (umírněnými) 35% Američanů (Gallup News). V knize Morálka lidské mysli jsou tři obrázky, jež znázorňují morální matrice amerických liberálů, libertariánů a sociálních konzervativců; reprodukováno se svolením vydavatele knihy, nakladatelství Dybbuk. Tloušťka linií odpovídá důležitosti příslušného základu (obr. kliknutím zvětšíte).

article_photo

Od 60. let 20. století je pro americké liberály nejvyšší hodnotou soucit s oběťmi útlaku. Zároveň jsou jako „spoutávající“ liberály odmítány loajalita ke skupině, autorita (znamená útisk) a posvátnost vidí jako náboženský nesmysl cílený na ospravedlnění homofobie (diskriminaci homosexuality).

article_photo

Na konci 19. století se liberalismus rozdělil do dvou táborů. „Noví liberálové“ (známí jako „levicoví“ nebo „pokrokáři“) chápali vládu jako ochranitelku před brutalitou raného kapitalismu. Druhý tábor „klasičtí liberálové,“ v některých zemích „pravicoví liberálové“ (v USA libertariáni) vnímali vládu naopak, jako omezující činitel svobody. Libertariáni jsou v zásadě liberálové, kteří zbožňují trh a nehrají si na lidumily (Haidt).

article_photo

Pro sociální konzervativce je základní jednotkou spíše rodina než jednotlivec. Prostřednictvím dotazníků YourMorals.org bylo zjištěno, že sociální konzervativci si cení všech šesti základů morálky rovnoměrně.

Každý člověk má ve svém nitru vlastní morální matrici (vzorec konání). Ta je zčásti vrozená a zčásti naučená. Je ověřeno dávnějším empirickým výzkumem Jeana Piageta, že už u předškoláků se chápání morálky ustavuje ve společných hrách. Řiďme se tedy svou intuicí i rozumem. Buďme ve střehu před těmi, kteří tvrdí, že existuje jen jediný pravý základ morálky – ten jejich. Pozor na novototalitáře!

Související blog: Jedinec v předivu hodnot

Autor: Zdeněk Hosman | pondělí 9.9.2019 7:55 | karma článku: 23.24 | přečteno: 1037x

Další články blogera

Zdeněk Hosman

Móda transgender žáci

Identitární politika levých liberálů. Genderová lingvistika a sociální konstrukty sexuality. Módní ideologie transgender žáci.

4.9.2023 v 9:33 | Karma článku: 31.58 | Přečteno: 1135 | Diskuse

Zdeněk Hosman

Šumavský Everest – Moldaublick

Ještě jedna výprava na pravý břeh vodní nádrže Lipno s cílem navštívení rozhledny Moldaublick. Vltavská vyhlídka, aneb jak můžeme vidět Lipensko z Rakouska. Fotoblog.

1.8.2023 v 10:11 | Karma článku: 25.39 | Přečteno: 1108 | Diskuse

Zdeněk Hosman

Šumavský Everest – Smrčina i Hochficht

V okrsku Trojmezenské hornatiny. Na vrcholu česko-rakouského rozhraničení; mezi mrtvým a živým lesem. Fotoblog.

12.7.2023 v 9:42 | Karma článku: 23.77 | Přečteno: 450 | Diskuse

Zdeněk Hosman

Vládní stratkom

Pokrokářská novořeč. Loutkohra principála F – frazéra. Petrův princip nekompetentnosti v byrokracii.

21.6.2023 v 11:13 | Karma článku: 35.89 | Přečteno: 1206 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 64 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 13.23 | Přečteno: 132 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 5.73 | Přečteno: 115 |

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 38.09 | Přečteno: 924 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 34.07 | Přečteno: 3427 | Diskuse
Počet článků 111 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 845

Kdo mi může říci, kdo jsem? (William Shakespeare)

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...