Otevřená svědectví z disentu k převratu 1989

14. 11. 2019 15:22:15
Jak dva bývalí chartisté promluvili kriticky k aktivitám disentu v minulosti, ale i k převratu v listopadu roku 1989...

Mezi úvahami k listopadovému dění v roce 1989 mne zaujaly poznatky aktérů zevnitř domácího i zahraničního odporu. Ze soukromých archiválií jsem vybral rozhovory dvou signatářů Charty 77. Útržky uvádím do nutných spojitostí. (Obrazový doprovod zvětšíte kliknutím).

article_photo

V soupisu Státní bezpečnosti v roce 1989 pro komunistické vedení se konstatovalo, že v jádru československého disentu bylo padesát až šedesát lidí, aktivních podporovatelů po celé republice bylo maximálně 600. Byli jsme absolutně izolovaní, řekl chartista Jan Urban (zdroj 1/ dole). Společenství Charty 77 sdružovalo převážně levicové intelektuály z pražského prostředí. Různým lidem, kteří o Chartě věděli, vadilo, že v občanské iniciativě je větší počet bývalých komunistů. Komunikaci uvnitř českého disentu poznal představitel socialistické, avšak nekomunistické a nemarxistické opozice, historik Jan Tesař, který k tomu napsal i řekl: (zdroj 2/ dole)

article_photo

Ozvěnu citovaných výstupů a stylu diskuse slýcháme a čteme též dnes ve výrocích některých komentátorů, „kulturní fronty“ a též mediálně vytěžovaných celebritek. Setrvalé lamentování povýšenců podle šablony – čtyři V – ubohosti spoluobčanů: věk, (ne)vzdělanost, venkovan, voliči; vyvolává u lidí všeobecné znechucení. Cejchovaní do ghetta?

Když v listopadových dnech 1989 došlo k převratu, ukázal se výsledek připravenosti disidentů na převzetí role politiků a s tím zodpovědnosti za novou budoucnost republiky. Takto situaci popsal disident a novinář Jan Urban (zdroj 1/).

article_photo

Historik James Krapfl provedl analýzu deseti tisíc letáků z listopadu 1989 a zjistil, že ústředními pojmy, se kterými se pracovalo, byla lidskost, sebeorganizace a socialismus, tedy ohlas pojmů z času tzv. pražského jara konce 60. let (J. Krapfl: Revolúcia s ľudskou tvárou. Politika, kultúra a spoločenstvo v Československu po 17. novembri 1989. Bratislava, Kalligram 2009).

Pamatujeme si, jak komunisté – typ kariéristé, po listopadu 89 rychle odhodili stranické legitimace a v chaosu změn využili svoji dravost, třeba v získání kapitálu z privatizovaného veřejného majetku a tím i podílu na budoucí moci. Výrazným příkladem je Luděk Sekyra. Na vysoké škole v 80. letech fakultní šéf Socialistického svazu mládeže, komunista a dnes developer, miliardář, sametově revoluční kapitalista.

article_photo

V obsáhlejším rozhovoru s L. Sekyrou odvedl kvalitní dílo reportér Petr Kolář (zdroj: MF Dnes, 20. – 21. 12. 2014).

Nepřipravenost disidentů byla výhrou pro mašinérii Státní bezpečnosti (StB). Minimálně přes dva měsíce probíhala pod jejím dohledem nezákonná skartace dokumentů. V konci listopadu 1989 byla zřízena parlamentní komise k vyšetření událostí 17. listopadu. O pátrání sepsal zprávu člen komise, tehdejší VŠ student Václav Bartuška v knize Polojasno. Zmiňuje, že hra Státní bezpečnosti zůstává skrytá. Z jednání 12. 3. 1990 zapsal svou řeč ve sporu s dalším členem komise Daniszem. Bartuška: Víte, jakej to na mně dělá dojem? Že tuhle slavnou revoluci připravil Lorenc ruku v ruce s Hegenbartem a dalšíma partajníkama a že se předem dohodli s některýma lidma v opozici. Protože vy (osloven Josef Danisz, právník V. Havla, signatář VONS; r. 1986 se zavázal ke spolupráci s StB; in Jaroslav Pažout: Trestněprávní perzekuce odpůrců režimu v Československu v období tzv. normalizace (1969 - 1989). Ústav pro soudobé dějiny AV ČR 2017, s. 442-3), sám víte nejlépe, že kontakty mezi StB a Chartou byly velmi intenzivní, a zdaleka nebyly jenom pracovní. Danisz křičel: Tak já ti něco povím, Vašek Havel mi tuhle říkal: „Toho Hegenbarta nechte na pokoji, ten pro nás udělal tolik, že se budete jednou divit, až to všechno řeknem. Zatím o tom musíme mlčet.“ To je co? (zdroj 3/ s. 174). Později na dotaz dalšího člena komise, právníka Otakara Motejla k V. Havlovi, byl jím výrok popřen s tím, že mohl Daniszovi o Hegenbartovi říci něco napůl žertem (zdroj 3/ s. 233).

Po převratu r. 1989 byli k jednání nachystáni ekonomové. Už dříve diskutovali různé teorie. Dnes to v rozhovorech připomíná Václav Klaus. Podle průběhu událostí to tak opravdu bylo; v praxi s průvodními chybami, které ekonom opakovaně zlehčuje. Od léta 1990 Klaus cestoval po okresech a mluvil o sváru technokratů s disidenty. Lidé uvítali, že jim někdo vysvětluje své představy o transformaci ekonomiky.

V rozhovoru P. Houdy historik Jan Tesař odmítl mluvit o Václavu Havlovi. Řekl, že s živým se vyrovnal a do mrtvých nekope. Historiograf ví, že je třeba překonávat zlozvyk pamětníků. Svá přítomná stanoviska by neměli přenášet do minulých vztahů s aktéry dřívějších událostí. Důležitější než osoby, jsou jejich promyšlené a pozitivní činy ve prospěch společnosti.

article_photo

Hodnota něčeho není často v tom, co se jí získá, nýbrž, co se za ni zaplatí. Převrat v listopadu 1989 se udál bez ztráty na životech. Nesouměřitelný s tím je 17. listopad 1939, kdy němečtí nacisté uzavřeli české vysoké školy, poslali 1200 studentů do koncentračního tábora a popravili devět funkcionářů studentských spolků. Připomínejme si oběti teroru.

Veřejné zdroje citací:

1/ Zkazili jsme, co jsme mohli (rozhovor s Janem Urbanem)

2/ Po listopadu rozvoj občanských aktivit nenastal (původně v příloze Lidových novin – Česká pozice, 20. 10. 2018 byl tento rozhovor s Janem Tesařem pod názvem „Vítězný listopad skončil porážkou“).

3/ Václav Bartuška: Polojasno. Pátrání po vinících 17. listopadu 1989. Praha Ex libris 1990

Všechny tiskoviny publikované v blogu jsou ze soukromého archivu Z. Hosmana

Autor: Zdeněk Hosman | čtvrtek 14.11.2019 15:22 | karma článku: 34.33 | přečteno: 2308x

Další články blogera

Zdeněk Hosman

Móda transgender žáci

Identitární politika levých liberálů. Genderová lingvistika a sociální konstrukty sexuality. Módní ideologie transgender žáci.

4.9.2023 v 9:33 | Karma článku: 31.58 | Přečteno: 1131 | Diskuse

Zdeněk Hosman

Šumavský Everest – Moldaublick

Ještě jedna výprava na pravý břeh vodní nádrže Lipno s cílem navštívení rozhledny Moldaublick. Vltavská vyhlídka, aneb jak můžeme vidět Lipensko z Rakouska. Fotoblog.

1.8.2023 v 10:11 | Karma článku: 25.39 | Přečteno: 1108 | Diskuse

Zdeněk Hosman

Šumavský Everest – Smrčina i Hochficht

V okrsku Trojmezenské hornatiny. Na vrcholu česko-rakouského rozhraničení; mezi mrtvým a živým lesem. Fotoblog.

12.7.2023 v 9:42 | Karma článku: 23.77 | Přečteno: 450 | Diskuse

Zdeněk Hosman

Vládní stratkom

Pokrokářská novořeč. Loutkohra principála F – frazéra. Petrův princip nekompetentnosti v byrokracii.

21.6.2023 v 11:13 | Karma článku: 35.89 | Přečteno: 1204 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Kateřina Konečná nechtíc prozradila, že dnešní komunistické názory jsou naprosto nelidské

O tom, že se komunisté nepolepšili a že jsou pátou kolonou putinovského Ruska, víme už dlouho. Ale že komunisté dnes vyhánějí demokratické politiky z televizních studií, otřáslo námi všemi. Kde se nová komunistická zvůle zastaví?

19.3.2024 v 0:59 | Karma článku: 8.75 | Přečteno: 84 | Diskuse

Eva Kislingerová

Budeme válčit se Slovenskem?

Z vyjádření některých politiků může nezúčastněný pozorovat nabýt dojmu, že diplomatické vztahy se Slovenskem jsou na bodu mrazu. Z médií to vypadá, že válka začíná a u Hodonína bude tanková bitva.

18.3.2024 v 13:24 | Karma článku: 21.00 | Přečteno: 470 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak s Babišem dohnat a předehnat ne Západ, ale Putinovo Rusko?

Západ se nám rozpadá před očima. Zato Rusko doslova vzkvétá. S doháněním Západu je konec, teď už nám zbývá, než jen dohánět a předhánět Rusko...

18.3.2024 v 11:15 | Karma článku: 18.04 | Přečteno: 225 | Diskuse

Jiří Turner

Tomáš Klus, Tomáš Halík a jiní „pomatenci“

Co intelektuál, to antisemita a nepřítel Izraele a FF UK jako líheň „hamásníků“. A pak tu máme ty naše angažované umělce, jako je Klus. Emoce, které vyvolává palestinsko-izraelský konflikt, už asi mnohým trochu zatemňují mozek.

18.3.2024 v 11:05 | Karma článku: 29.25 | Přečteno: 4762 | Diskuse

Petr Šindelář

Jurečka bez změn v zákonech a ústavě touží zvýšit zaměstnanost!

Na pomoc si vzal počítače a na výběr vzdělávacích kurzů zavedl e-shop. Nárok na dávky chce ztížit a zájem o práci na venkově naopak zvýšit. Premiér ale tvrdí, že 2 miliardy korun ve prospěch venkova nevydá a státní rozpočet...

18.3.2024 v 9:52 | Karma článku: 12.16 | Přečteno: 225 | Diskuse
Počet článků 111 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 844

Kdo mi může říci, kdo jsem? (William Shakespeare)

 

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...