Večery před zimním slunovratem…

22. 12. 2020 14:13:20
...ve starobylém městě pod „věží z nejvěžovatějších“ (Karel Čapek). Fotoblog z čekání na přibývající denní světlo.

O pozoruhodném městě usazeném v členitém terénu, v němž se třikrát ohýbá tok Vltavy, napsali v různém čase pisatelé v roli poutníků. Například: Karel Hynek Mácha v létě r. 1834 při vandru do Itálie, Karel Čapek o devět desetiletí po Máchovi a třeba i Ladislav Stehlík v cestopisu Země zamyšlená 3 – Šumava, 1970.

V Literárních novinách v r. 1993 teatrolog a mediální kritik napsal o konferenci teoretiků divadla konané v onom městě „pod věží z nejvěžovatějších“ post-divadelní glosu. Jako další účastníky i jej nadchl interiér zámeckého barokního divadla (z nejstarších zachovaných v Evropě). Rozzlobilo ho, že káva na náměstí byla dražší než v Praze. Justovně připsal, že jím navštívené maloměsto je teatrální. Avšak teatrální, tj. přepjaté, vyumělkované bývávají řeči, gesta a chování lidí, nikoliv seskupení domů do celku měst/a.

Divadlo se provozuje večer a v prosincových dnech před Vánoci se brzy stmívá. Procházel jsem opakovaně nejmenovaným městem, jež poznávám přes půlstoletí. Při večerním nasvícení jsem se pokoušel najít možné divadelní scenérie míst, která mají v denním světle rozdílný výraz.

Místo zvané Tramín. Stavby okolo jsou bývalé kláštery minoritů a klarisek založené od poloviny 14. století Rožmberky. Společný klášterní kostel má po pozdější přestavbě barokní rysy (viz štít). Okolo budov bývával hřbitov. Po nedávné revitalizaci jsou v areálu od sklepů až po půdní prostory instalovány kulturně historické expozice dřívějších řemesel a umění.

Z okraje Lazebnického mostu pohled na část církevního návrší, jehož část od 80. let 16. století do poloviny 17. století zastavěli jezuité. Vlevo bývalý jezuitský seminář, dnes regionální muzeum. Vpravo s renesančními štíty bývalá jezuitská kolej. Po jejím zrušení využíváno jako kasárna a od konce 19. století bylo v místě středisko kulturního zázemí české menšiny města; dnes hotel Růže. Dole domy v ulici Parkán v povodňovém území.

Opačný výhled z Lazebnického dřevěného mostu směrem k Hornímu hradu na skále.

Bývalý městský mlýn v obvodu Vnitřního města na okraji Široké ulice. Věž bývala sýpkou, nikoli částí hradebního opevnění.

Město nejsou jen domy, ale i příběhy lidí. V Široké ulici Vnitřního města je dům Antona Michaela z Ebersbachu. Alchymista ve službách Viléma z Rožmberka při jeho sňatku s paní Polyxenou z Pernštejna slíbil pánovi elixír života aurum potabile (pitelné zlato). Uživatel brzy zemřel a balamutil vsazený do vězení déle nepřežil. Třípatrový dům má půvabný kamenný portál. Podle legendy v domě strašilo. A co současné večerní podsvícení poutačů ?

Okraj letité Rybářské ulice na břehu Vltavy při úpatí dřívějšího předměstí jménem Plešivec (německé označení Flehberg, Vrch proseb; zlidověle Fleperk). Ulička je v povodňovém území.

Světlo a tma tvoří duální systém ve zjednodušené symbolice stavěný protikladně (např. patriarchální kultury chápaly světlo jako „mužský“ a tmu jako „ženský“ prvek). Pozorněji viděno, světlo je vnitřně rozmanité a těká, křižují jím stíny. Různé plochy odrážejí více svitu, jiné méně. Ačkoli se nám moralisté snaží vsugerovat protichůdnost, světlo není setrvale přímým opakem tmy, ono v ní bliká. Na pevných objektech staveb můžeme zahlédnout jemné přechody svitů ve fázích stmívání na konci dne, anebo z temnoty zásvity rodícího se dne. Josef Sudek, mistr černobílé fotografie, řekl o své zkušenosti se světlem: První věci, co jsem dělal, jsou postaveny na velkých kontrastech ploch, které jsem zcela nezvládl. Tehdy jsem ještě nevěděl, že všechno je ve stínech (noviny Výtvarná práce, 60. léta 20. století).

Míříme do areálu hradu. Zámecké schody nahoře s prampouchem (rozpěrný oblouk v mezi stěnami uličky); na jeho vrcholu bývala krytá chodba ze zámku do klášterů).

Zámeckou věž krasavici projektoval Baldassare Maggi z Arogna na gotickém základu mezi prvním a druhým nádvořím. Míním, že půvab stavby je v uměřenosti, proporcionalitě i harmonii částí, tedy výraz renesančních ideálů.

Třetí nádvoří Horního hradu s budovami šlechtické rezidence. Chodba směřuje ke čtvrtému nádvoří a v průhledu i k poslednímu.

Páté nádvoří hradu se nalézá za Plášťovým mostem se stavbou barokního zámeckého divadla budovaného od r. 1682.

Nad Plášťovým mostem ze zámku vedou tři kryté chodby. Nejvrchnější směřuje do zámecké zahrady. Spodní chodba spojuje Maškarní sál se zámeckým divadlem.

Celek Plášťového mostu s krytými chodbami z Jelení zahrady. Mezi skalami býval dřevěný spouštěcí most, v 18. století jej nahradil zděný. Působivě nasvícená forma připomíná římský akvadukt.

Závěrem několik náhledů na večerní město z různých stran. Turistův fakticky „povinný“ snímek s dominantou hradu a částí podhradí Latrán od východu.

Stavby Horního hradu na skalním ostrohu jsou nepřehlédnutelnou masou viděnou z Vnitřního města; dole střechy domů v ulici Parkán.

Vnitřní město ve zhuštěné zástavbě na malé ploše poloostrova obtékaného Vltavou. Ve výseči od severu nad městem dominuje kostel sv. Víta. Nejvýše vpravo na Křížové hoře svítí barokní kaple.

Můj oblíbený výhled na město Český Krumlov od jihu nad Plešiveckými schody.

FESTINA LENTE, pospíchej pomalu (dobrá rada vytrvalým chodcům) bylo oblíbené rčení pana Viléma z Rožmberka. Pro všechny lidi podnět s dalším významem citovaného úsloví: JEDNEJTE S ROZMYSLEM.

Fotografie: Zdeněk Hosman

Autor: Zdeněk Hosman | úterý 22.12.2020 14:13 | karma článku: 30.20 | přečteno: 3374x

Další články blogera

Zdeněk Hosman

Móda transgender žáci

Identitární politika levých liberálů. Genderová lingvistika a sociální konstrukty sexuality. Módní ideologie transgender žáci.

4.9.2023 v 9:33 | Karma článku: 31.58 | Přečteno: 1135 | Diskuse

Zdeněk Hosman

Šumavský Everest – Moldaublick

Ještě jedna výprava na pravý břeh vodní nádrže Lipno s cílem navštívení rozhledny Moldaublick. Vltavská vyhlídka, aneb jak můžeme vidět Lipensko z Rakouska. Fotoblog.

1.8.2023 v 10:11 | Karma článku: 25.39 | Přečteno: 1108 | Diskuse

Zdeněk Hosman

Šumavský Everest – Smrčina i Hochficht

V okrsku Trojmezenské hornatiny. Na vrcholu česko-rakouského rozhraničení; mezi mrtvým a živým lesem. Fotoblog.

12.7.2023 v 9:42 | Karma článku: 23.77 | Přečteno: 450 | Diskuse

Zdeněk Hosman

Vládní stratkom

Pokrokářská novořeč. Loutkohra principála F – frazéra. Petrův princip nekompetentnosti v byrokracii.

21.6.2023 v 11:13 | Karma článku: 35.89 | Přečteno: 1206 | Diskuse

Další články z rubriky Fotoblogy

Jaromír Šiša

Veteráni všude možně i jinde.

Třeba pod střechou velkých prostorných i malých útulných muzeí. Nebo na všech možných srazech, případně je potkáváme jen tak v prostoru. Pro svoji krásu a eleganci je obdivujeme a s úctou k těm, kteří jim vdechli nový živý život.

28.3.2024 v 10:03 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 7 | Diskuse

Petr Široký

Jak jsem potkal brouky (Díl LXII. - Rokycany 12 - Jaro je tu)

Broučí znalosti většiny z nás plynou z dávné četby Ferdy Mravence a občasného setkání s druhem dostatečně velkým či nápadným, aby si ho člověk povšiml – střevlík, beruška, chroust, zlatohlávek.

28.3.2024 v 8:42 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 41 | Diskuse

Martina Pazourová

Po dešti......

Nenapadá mě nic jiného, než text písně paní Judity Čeřovské.Foto Nikon D 70. Jo, a dalo to docela fušku :-)

25.3.2024 v 23:00 | Karma článku: 12.35 | Přečteno: 203 | Diskuse

Veronika Foglová

Květná neděle 2024

Uteklo to jako voda, a svatopostní doba nám vstoupila do své závěrečné fáze - Svatého týdne, po němž nadejdou Velikonoce.

24.3.2024 v 15:21 | Karma článku: 11.14 | Přečteno: 153 | Diskuse

Martina Pazourová

Střípky z bleduliště

Bledule mám doma asi tak tři. Z původních šesti, které mi přes zimu zredukoval krtek.Proto jsem byla v bledulišti na vysočině jak Alenka v říši divů. Letos už potřetí, tentokrát po vydatném týdenním dešti, kdy jsem si otestovala

22.3.2024 v 22:25 | Karma článku: 14.66 | Přečteno: 231 | Diskuse
Počet článků 111 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 845

Kdo mi může říci, kdo jsem? (William Shakespeare)

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...