Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Ještě bych zdůraznila z nadpisu slovo "okupace". Vždycky je to nějaké obsazení něčeho někým. Teď se nejvíc vzpomíná na tu německou. Ale je spoustu druhů okupací. Možná teď zažíváme všichni jednu právě v tuto chvíli, tady, v Evropě. Teď nemluvím o skutečných chudácích, kteří prchají před válkou ve své zemi, ale o těch hordách jakýchkoliv nepřizpůsobivých, kteří putují z jedné hostitelské země do druhé, za lepším (což se dá pochopit), ale bez jakýchkoliv úmyslů, pro to něco sám udělat. Dokonce ani nepřijmout zvyky hostitelských zemí. To je takový skrytý druh okupace. A jinak - mimochodem okupovat se, řečeno žertem, může i WC - to známe všichni. Většinou jde ale z okupací děs a hrůza - a MEMENTO je dnes víc než nutné, možná

už přichází pozdě.

0 0
možnosti

Velmi vítám a děkuji za tento diskusní vstup.

Nalezení analogie, tj. obdoby současného dění v porovnání s minulostí je v historiografii přirozené. Ukazuje se, že opakování některých společenských procesů nebývá totožné, i když jim dáváme (často automaticky) tradiční názvy. Chování lidí dnes velmi ovlivňují technické prostředky, např. mobily a šíření nějaké zkratkovité zprávy, což nikdy dříve nebylo!

Ukazuje se, že čelní evropští politikové jsou současností překvapováni a reagují zmatečně. Jak uvádí M. Bárta, egyptolog, jedním ze znaků kolapsů říší minulosti byl neúnosný nárůst byrokracie; ta odčerpává mnoho prostředků a nahrazuje vládu.

0 0
možnosti
Foto

R^ Dobře zpracované, moc děkuji. Dění v mnohém analogické či hodně podobné jako v Českém Krumlově proběhlo v půlce března 1939 také v Olomouci. 14. března v pozdních večerních hodinách vytáhli místní nacisté do ulic tropili pak v noci výtržnosti a rozbíjeli okna. V noci z 15. na 16. března nacistická lůza vypálila olomouckou synagogu.

Poučení z té příšerné doby je silné dodnes. Mě osobně mrazí z chování (ledabyle zakuklených) neonacistů, například těch, kdo jsou schopni i dnes veřejně zpochybňovat holocaust. Stejně tak mrazí z extremizujících se nacionalistů, kteří rádi sebe sama pasují na "jediné skutečné vlastence". Velmi však doufám, že zůstanou jen okrajovým jevem.

0 0
možnosti

Marku, souhlasím s Vámi napsaným.

Takových příkladů, jaký uvádíte, by vydalo na delší soupis.

Radikalizace lidí vychází z jejich subjektivních pocitů ohrožení. Instinktivně hledají "otce." Tím se pro ně v minulosti stal führer.

Když se dá do pohybu fanatický dav, jak se ukázalo v dějinách, je obtížné ho zastavit.

Děkuji Vám za diskusi.

0 0
možnosti

Pane Antoníne, děkuji.

0 0
možnosti

Luďku, děkuji Vám.

0 0
možnosti

Take jsem mel podobnou sbirku. Tata s ni zacal napodzim 38, a pak pres jaro 39, 45 a 48 a pak pridal jeste odhaleni stalinova kultu v roce 1956. Ja k tomu pridal jeste ro 1968. Deti si v tom ovsem cist nemohly, protoze po nasem odchodu to vsechno tchan odnes do sberu, kde za to dostal par korun.

1 0
možnosti

Pane Vladimíre, soukromé archivnictví je velké dobrodružství...

Díky za diskusi.

0 0
možnosti

Je fantastické, že se u Vás v rodině pane Zdeňku tyto dokumenty celá ta léta opatrovaly a dodnes dochovaly. Celý blog je, jak už jsme u Vás zvyklí, založen na faktech, s odkazy a doložen. Velmi si toho vážím a děkuji, zvlášť za oživení místními událostmi z českokrumlovska. Ta doba nabírá naráz současný a osobní charakter. Kolik plamenných proklamací nejrůznějších existencí, vč. politiků, je dnes jen v převlečeném hávu "Vědce" Adolfa Hitlera. Přeji hezký den a ráda karmuji. R^R^

2 0
možnosti

Paní Dano, děkuji za diskusi i za R^

Z mého pohledu je ideální, když čtenář jakožto partner, se pokouší sám rozšiřovat svůj obzor...

Doporučuji přečíst si například text...

Ferdinand Peroutka: Dynamický život; in Přítomnost 17/1939 s. 249 – 250 (novinář k osobě A. Hitlera) http://www.pritomnost.cz/archiv/cz/1939/1939_26_4.pdf

1 0
možnosti
Foto

Kdo jsou ti čeští pravicoví novináři-kolaboranti; Čapek ??? Peroutka ??? Pokud čtu historické knihy mluví se vždy o levicových novinářích.

2 2
možnosti
Foto

Jsou to ti, kteří pak snědli chlebíčky u předsedy vlády.

2 3
možnosti

Zajímavé je, že list Národní politika píše o "okupační armádě". To je až k nevíře, že nepíšou třeba o "německé armádě" nebo o "říšské armádě".

2 0
možnosti

Miroslave, oceňuji Váš postřeh R^

0 0
možnosti
  • Počet článků 111
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 846x
Kdo mi může říci, kdo jsem? (William Shakespeare)

Pokračování blogů: Zdeněk Hosman – literární kovárna (litterator.cz)

Seznam rubrik