Zdeněk Hosman

Cedulové retro

1. 08. 2017 17:15:26
Retro je podnět k zastavení i návrat do minulosti. Odložené a zapomenuté věci mají paměť. Jakou podobu měl grafický design kdysi?

Paměť věcí

Dějiny kultury jsou, mimo jiné, dějinami věcí, jejichž stáří přesahuje lidskou paměť. Paměť věcí i paměť názvů, obě paměti užívají obrazů. Věci z minulosti v sobě vždy mají otisk životního stylu své doby, vlastně společnosti, včetně vizuální informace a výtvarného výrazu. Obojí do objektu kdysi vložil jeho návrhář, dnes designér.

Grafický design

Specialista v oblasti grafického designu se zabývá vizuální komunikací, například reklamou, poutači, plakáty; dříve k tomu patřily i vývěsní štíty, tabule, cedule. Výtvarník promýšlí základní komponenty, jimiž jsou: idea, tvar, barva, materiál, technika zpracování, ekonomičnost... Pro vizuální styl firemních značek bylo a je klíčové užití loga (grafická značka organizace), případně logotypu (písmová nebo slovní značka; graficky znázorněný název společnosti, výrobku, firmy).

Smaltované cedule

Mnohé staré cedule bývají nejen z praktického důvodu smaltované. Technika smaltu je známa už od starověku. V antice ji hojně využívali zlatníci. V 15. století se centrem výroby různých předmětů emailováním (francouzské émail = smalt) stalo francouzské město Limoges. Smalt je za vyšší teploty tavitelná sklovitá hmota nanesená na podklad, zde kovovou desku. Tabule je ve venkovním prostředí celkově odolnější, než bývá u nátěrů olejovými barvami.

Následující výběr z retrocedulí pochází z menší soukromé sbírky pana Jaroslava M. (*1938), který je zdědil po svých rodičích; ti měli tabule na obchodu k propagaci prodávaného artiklu. Doplněno ukázkami od dalších dvou majitelů.

Z dnešního pohledu, kdy vizuální informace musí být co nejkomunikativnější a zároveň výtvarně působivá, se mohou jako naivistické jevit cedule textově bujaré s různými typy i velikostmi písma.

Autorem fotografické dokumentace je Zdeněk Hosman.

Autor: Zdeněk Hosman | karma: 24.86 | přečteno: 1148 ×
Poslední články autora