Toulky kolem Blanice

25. 08. 2021 8:36:09
V dávnověku byla zlatonosná, dnes je částečně perlorodá. Horní tok od prameniště na Šumavě až k vodní nádrži Husinec. Říční fotoblog.

V srpnu roku 2021 jsem třikrát vyjel do fyzicky náročného terénu a při toulkách se mi tekoucím cílem stala část řeky Blanice (to jméno mají dvě, jedna je přítokem Sázavy a jiná je přítokem řeky Otavy).

Želnavská hornatina na Šumavě s význačnými vrcholy, vlevo Lysá; výška 1228 m n. m. a vpravo Knížecí stolec, 1226 m. Lesy na obou horách v lednu r. 2007 zničil orkán Kirill. Na úpatí jedné z hor jsou prameny Blanice. Snímek je z vyhlídky 893 m n. m.

Prameniště Blanice se nachází na území Vojenského újezdu Boletice pod horou Lysá ve výšce 972 m n. m. V místě bývala od 18. století osada dřevařů Goldberg (zaniklá obec Zlatá). V zarostlé louce jsou skryté prameny Blanice a v okolí ruiny domů (v r. 1921 v místě bylo 40 domů a 224 obyvatel). Místo prameniště označuje informační tabule VLS, s. p. divize Horní Planá.

Po osmi kilometrech od prameniště míří řeka do charakteristického šumavského terénu nad obcí Arnoštov ve výšce 830 m n. m. Pojmenování Blanice (německy Flanitz) je odvozeno od slova blanná, tj. protékající blaněmi. Staročeské „blaně“ byly vlhké louky či pastviny.

Na toku Blanice existovala řada mlýnů. Současný stav Blanického mlýna zjevuje nekulturnost současného majitele.

V toulkách jsem se zastavil na hrázi Křišťanovického rybníka. Je nejvýše vzniklým rybníkem v České republice, 785 m n. m.; jeho plocha má 13 ha. Do rybníka přitéká voda z mokřadů a okolních rašelinišť, proto má vodu zlatohnědě zbarvenou. Z vodního zdroje nedaleko hradu Hus odtéká voda do řeky Blanice.

Náběh do ohybu řeky v nadhledu z okraje skalního ostrohu hradu Hus. Voda viděná z výšky 40 – 50 metrů je průzračná, zároveň přírodně tónovaná substrátem rašeliny.

Blanice byla v dávnověku známa jako zlatonosná. Zlato se podél toku rýžovalo v několika etapách, zejména v okolí obce Záblatí (Sablat) nejvýrazněji ve 12. a 13. století. V ohybu řeky pod hradem Hus jsem potkal rodinu: otec, podle pohybu znalec místa, výpravu vedl. Matka asi s desetiletým synkem byli vybaveni pánvemi a zaujatě rozvíjeli dovednosti v rýžování zlata.

Památečný kamínek z Blanice. Zlato jsem v řece nehledal, jen jsem si nabral tři velké hrsti kamínků do plastové nádoby. Makro-snímek ilustruje náhodný nález (reálná velikost objektu 10 x 20 x 4 mm). Třpytivé kousky asi nejsou zlatěnky, spíše mědinky...

Zhruba kilometr od obce Záblatí na Prachaticku je Řepešínský mlýn a když se v kaňonu nad ním po srpnové povodni r. 2002 částečně proměnil tok Blanice, vytrasovala Správa Národního parku s CHKO Šumava Naučnou stezku Na soutoku. Fotografie úvodní části stezky a i následující čtyři snímky prostředí ilustrují.

Na jedné z informačních tabulí podél stezky je náčrt zobrazující původní koryto Blanice (1994) v porovnání s tím, jak se po povodni upravilo (náčrt vpravo 2003). V horní části řeka opustila oblouk a ve středním úseku se rozdvojila. Červená barva v náčrtu vyznačuje pole eroze a štěrkové lavice (nánosy kamenů), které jsou místy vysoké nejméně metr.

Boční pohled z levého břehu na tok řeky kolem střední části naučné stezky.

O energii říčního proudu se přesvědčíte, když do něj vstoupíte ať už kvůli osvěžení, ze zvědavosti nebo k fotografování. Zaujalo mne místo s širokým rozlivem i „říčními schody“ a též názorný příklad hydraulické členitosti přírodního toku, např. různé směry a rychlosti proudění (dynamické vzdutí před překážkou, tišina, úplav).

Při vstupu a k pohybu stezkou Na soutoku (délka 3, 4 km) je návštěvník zřizovatelem vyzván k vlastní odpovědnosti s upozorněním na padající a padlé stromy i jiné překážky a stav vody. Terén je místy pralesovitý.

Když pak chodec přejde po položených kmenech nad potoky Křemenný a Milešický (levé přítoky Blanice pramenící v Boubínské hornatině), spatří působivou scenérii.

Asi dva kilometry jihovýchodně od obce Záblatí se nad údolím s řekou Blanicí tyčí Skalní vyhlídka, 615 m n. m. Nabízí se tu výhled do krajiny rámované v pozadí Boubínskou hornatinou s jejími význačnými vrcholy – vlevo Bobík (1266 m) a vpravo Boubín (1362 m).

Hráz Husinecké vodní nádrže. Dílo se uskutečnilo v období 1934 – 39. Účelem stavby bylo omezit ničivé záplavy vesnic na dolním toku Blanice. Výška hráze je 34 m, v koruně je délka 196, 5 metru. Husinecká přehrada je gravitační (tížná) zděná stavba.

Vodní nádrž Husinec zadržující vodu Blanice dnes slouží jako zásobník pitné vody pro město Prachatice. Vodní plocha rezervoáru je v rozsahu více než 60 ha.

Řeka Blanice, s přízviskem Vodňanská (označení rybářského revíru) je od května roku 1989 vyhlášena Národní přírodní památkou. Hlavním zdrojem ochrany je na horním toku výskyt významné populace perlorodky říční.

Fotografie: Zdeněk Hosman

Autor: Zdeněk Hosman | středa 25.8.2021 8:36 | karma článku: 31.19 | přečteno: 1298x

Další články blogera

Zdeněk Hosman

Móda transgender žáci

Identitární politika levých liberálů. Genderová lingvistika a sociální konstrukty sexuality. Módní ideologie transgender žáci.

4.9.2023 v 9:33 | Karma článku: 31.58 | Přečteno: 1135 | Diskuse

Zdeněk Hosman

Šumavský Everest – Moldaublick

Ještě jedna výprava na pravý břeh vodní nádrže Lipno s cílem navštívení rozhledny Moldaublick. Vltavská vyhlídka, aneb jak můžeme vidět Lipensko z Rakouska. Fotoblog.

1.8.2023 v 10:11 | Karma článku: 25.39 | Přečteno: 1108 | Diskuse

Zdeněk Hosman

Šumavský Everest – Smrčina i Hochficht

V okrsku Trojmezenské hornatiny. Na vrcholu česko-rakouského rozhraničení; mezi mrtvým a živým lesem. Fotoblog.

12.7.2023 v 9:42 | Karma článku: 23.77 | Přečteno: 450 | Diskuse

Zdeněk Hosman

Vládní stratkom

Pokrokářská novořeč. Loutkohra principála F – frazéra. Petrův princip nekompetentnosti v byrokracii.

21.6.2023 v 11:13 | Karma článku: 35.89 | Přečteno: 1206 | Diskuse

Další články z rubriky Fotoblogy

Martina Pazourová

Po dešti......

Nenapadá mě nic jiného, než text písně paní Judity Čeřovské.Foto Nikon D 70. Jo, a dalo to docela fušku :-)

25.3.2024 v 23:00 | Karma článku: 12.35 | Přečteno: 203 | Diskuse

Veronika Foglová

Květná neděle 2024

Uteklo to jako voda, a svatopostní doba nám vstoupila do své závěrečné fáze - Svatého týdne, po němž nadejdou Velikonoce.

24.3.2024 v 15:21 | Karma článku: 11.14 | Přečteno: 153 | Diskuse

Martina Pazourová

Střípky z bleduliště

Bledule mám doma asi tak tři. Z původních šesti, které mi přes zimu zredukoval krtek.Proto jsem byla v bledulišti na vysočině jak Alenka v říši divů. Letos už potřetí, tentokrát po vydatném týdenním dešti, kdy jsem si otestovala

22.3.2024 v 22:25 | Karma článku: 14.66 | Přečteno: 231 | Diskuse

Petr Široký

Jak jsem potkal brouky (Díl LXI. - Kapitán Nemo a jiní bezejmenní - Speciál)

Broučí znalosti většiny z nás plynou z dávné četby Ferdy Mravence a občasného setkání s druhem dostatečně velkým či nápadným, aby si ho člověk povšiml – střevlík, beruška, chroust, zlatohlávek.

22.3.2024 v 8:42 | Karma článku: 21.11 | Přečteno: 349 | Diskuse

Martina Pazourová

Fialoví chlupáčci

Tak jsem se tam konečně po roce, který nebyl jednoduchý a tudíž málo času, dostala. Jsem za to moc vděčná, protože cestou jsem potkala i moc prima paní, se kterou jsme si parádně popovídaly.V kombinaci s fialovými květy prima den

21.3.2024 v 20:00 | Karma článku: 19.04 | Přečteno: 419 | Diskuse
Počet článků 111 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 845

Kdo mi může říci, kdo jsem? (William Shakespeare)

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...