Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Žijeme bohužel v době, kdy se ve veřejné diskusi ozývají spíš hlasy různých "celebrit" a youtuberů, než lidí kteří něco skutečně dokázali (doktoři, inženýři, stavitelé...).

Beru to jako symptom úpadku vyvolaného obecným blahobytem. Vývoj lidské společnosti prostě neprobíhá monotonně, ale posunuje se kupředu v jakýchsi cyklech úpadku a vzestupu. Viz

https://en.wikipedia.org/wiki/Strauss%E2%80%93Howe_generational_theory

nebo v ekonomice

https://en.wikipedia.org/wiki/Kondratiev_wave

1 0
možnosti

Jene, souhlasím s Vámi a děkuji za diskusi.

Mediální kolotočáři jsou hlasití, způsobují virvál (málem jsem napsal virál, ale ono to je i takto). Youtubeři jsou vlastně takové instantní zjevy, které vydělávají na lidské chtivosti naslouchat bla-bla-blábolení a hlavně na tom bezpracně vydělávat.

Díky za Vaše příklady.

Geolog Václav Cílek napsal knihu: CO SE DĚJE SE SVĚTEM (kniha malých dobrodiní v časech velké proměny Země), vydáno 2016. Zmiňuje se tam o ruském mysliteli Pitirimu Sorokinovi a jeho knize KRIZE NAŠÍ DOBY (vznikalo na počátku 2. světové války). Knížka Krize naší doby vyšla v ČSR r. 1948. V Americe r. 1930 byl Sorokin požádán, aby na Harvardu založil katedru sociologie.

Cílek doporučuje prý výborný úvod k Sorokinovi ve stostránkovém přehledu Russela Nieliho: "Critic of the sensate culture: rediscovering genius of Pitirim Sorokin" in "The political Science Rewiever" (volně dostupné na webu).

1 0
možnosti

Hodně by mě zajímalo, jestli byste označil za "věrozvěstky v obci" např. Marlene Dietrichovou, která se s mnoha dalšími americkými umělci angažovala během 2. světové války. Anebo Jane Fondovou, herečku, držitelku dvou Oscarů, ale také aktivistku, která v 70. letech veřejně vystupovala proti válce ve Vietnamu, za což si vysloužila odpor části americké veřejnosti.

Také byste ohrnoval nos nad herečkou Annou Letenskou, odbojářkou, která skončila za protektorátu na popravišti? Ona se také přece angažovala...

A co Ludvík Vaculík? Jeho do té doby neslýchané vystoupení na IV. sjezdu čsl. spisovatelů v červnu 1967, anebo jím formulované prohlášení Dva tisíce slov z roku 1968, které tehdejší establishment označil za kontrarevoluční pamflet.. To byl či nebyl agitprop?

Jestli tomu dobře rozumím, pasoval jste se do role jediného spravedlivého a osvíceného, který si osobuje právo rozhodovat o tom, kdo se smí nebo nesmí veřejně vyjadřovat.

Herečky, jimž to právo upíráte, se mj. celá léta angažují i v charitativních projektech, tuto činnost byste jim povolil nebo také zakázal?

Jinými slovy vlastně říkáte, že už tu opět máme dvě kategorie lidí; ti první se mohou svobodně vyjadřovat k celospolečenskému dění např. v Parlamentních listech a ti druzí mají právo jen mlčet...

0 4
možnosti

Paní Blahová,

psal jsem o návštěvách věrozvěstkách jehovistek. V textu je neporovnávám se zahraničními herečkami. Tato Vaše argumentace je argumentační faul par excellence.

Obdivuji hlavně neherečky, např. ve filmech Miloše Formana!

Vystoupení L. Vaculíka na sjezdu spisovatelů, jakož i jeho text 2000 slov agitprop nemohl nikdy být, protože byl kritikou KSČ a jejích papalášů, kteří agitprop schvalovali.

Ať se herečky angažují ve všech možných charitách, ale ať si odpustí řeči o starých, nevzdělaných, neinformovaných spoluobčanech na venkově. Takový náhled na venkovany je morálně pokleslý!

Pobavilo mne, když píšete: "první se mohou svobodně vyjadřovat k celospolečenskému dění např. v Parlamentních listech a ti druzí mají právo jen mlčet." Proč pobavilo? Že sledujete PL. V blogu jsem nenapsal, že má nějaká skupina obyvatel mlčet (to je Váš další argumentační faul typu podsouvání).

Zkuste se vrátit k první části perexové citace v blogu, tam je nápověda...

2 0
možnosti

Agitprop to jsem nevěděla, jak to vzniklo. Ve vašem blogu je to pěkně všechno pohromadě. Dodala bych jen jediné - pro nás všechny platí, že společenství (bereme-li tento pojem jako 100%), se skládá z jedinců různé řekla bych kvality. Existují podprůměrní, průměrní i géniové. V každém - i mezi herečkami - lze nalézt tyto tři kategorie. Myslím, že největší problém dnešní doby nejsou tolik politici, kteří vidí jen na to, co se stane do příštích voleb, ale média, kde stačí zavázat si novináře. Ti tam sedí bez možnosti obměny volbami celé generace (všichni víme o celých rodinách jednoho jména, jedněch názorů mezi publicisty) a jsou to oni, kdo rozhodují co se zveřejní, co upřednostní, komu a co je nutné potlačovat a zakazovat. Na to máme v Čechách kabrňáky. Ale bohužel, šíří se to do světa. Možná, kdybych byla jako Emília Marty, dožila bych se toho, že to takto bude hodnoceno a určováno pro celou planetu. Ať žije globqlizace, že. Zdravím pod Kleť [>-]

1 0
možnosti

Paní Dano,

zde v diskusi u paní Mirky Pantlíkové jsem napsal o rozdílu kvality mezi herci, jak to nahlížel jeden český filosof a já se s ním ztotožňuji. Všeobecně platí, že nejlepší herci si na nic nehrají, v roli přirozeně jsou, existují v ní. Takových je nepatrný počet. Jmenuji jediný domácí příklad: pan Rudolf Hrušínský starší.

Zmiňujete média a novináře. Oblíbeným se stalo slovo mediokracie. Je v něm přítomna moc, která stále více ovlivňuje mínění lidí. Vrací se agitprop? Zjednodušeně - proč městští pokrokáři chtějí ovlivňovat venkovské konzervativce ve věci voleb? V opačném směru se tohle nekoná. Hranice obou světonázorů vytyčují svébytné styly života a to je nutné respektovat. V tom vidím podstatu svého blogu.

Děkuji Vám za přátelskou diskusi.

2 0
možnosti

Rv

Nenadchnul jste mne, pane Hosmane! Trochu jste poodhalil svoji složitou duši. Žádný přínos necítím. Ale také máte potřebu mluvit, a tak jste vstoupil mezi blogery.

Herci a herečky jsou lidé jako všichni ostatní. Liší se jen tím, že většinou rozumí Božímu člověku hlouběji než my ostatní, protože čím hlouběji sáhnou do osobnosti člověka, tím jsou věrohodnější a tím jsou pravdivější.

A jsou mezi nimi samozřejmě lidé, kteří to mají v sobě i politicky dobře srovnané. A mají nám co sdělit. A jsou tu jiní a jiné, které se prdelkují ke všem prezidentům stejně bez ohledu na jejich kvalitu. Světec nebo gauner? To pro ně není podstatné, vždyť je to prezident. A my neherci jsme snad jiní?

Ať už jsi herec nebo "obyčejný" člověk, měl bys být především Božím člověkem, člověkem, který má v úctě pravdu, vztah k druhému člověku, vztah ke svobodě a spravedlnosti, člověkem, který pohrdá závistí, nenávistí, pomstychtivostí, arogancí, nepřátelstvím, pohrdá lží a pomlouvou, člověkem, který vyhledává láskyplné vztahy mezi lidmi a k celé Boží přírodě. Chceš se koupat v Boží lásce nebo ďábelské nenávisti? Každý se musíme rozhodnout!

:-)

2 6
možnosti
Foto

Patří Vám, pane Hosmane karma, a také výbornému spisovateli obdařenému selským rozumem Ludvíku Vaculíkovi.. Škoda, že již nežije, Ludvíku Vaculíku, dnes by nám měl co říct. Jeho úvahu o hercích jsem neznala. Díky za ní. Odjakživa bývali "páni herci, " kterých jsme si vážili, a komedianti. Těch druhých je dnes bohužel víc. Rv:-/

2 1
možnosti

:-)......Pane autore, jsem pamětník, všechny palce nahoru! Popsal jste to perfektně, ale....některým přesně popsaná historie a skutečnost moc nevoní! Supeeeeer R^R^R^!!

8 1
možnosti

Pane Stando, nezávisle na sobě sdílíme prožitky minulosti. V popisování dávných dějů nespekuluji. Informace si ověřuji nejméně ze tří zdrojů.

Děkuji za přátelskou diskusi.

2 0
možnosti

Bez komentáře.

(Prostě nějak se zviditelnit musí, když to nejde jinak. Za každou cenu).

4 1
možnosti

Marie, díky za zastavení.

1 0
možnosti

I52v93o 21B88o75u33š78e

2. 7. 2019 10:11

Tak hlavne, ze vam nevadi ti narcisti u moci.

1 1
možnosti

Tak hlavně mne nezajímá hraní na vadí - nevadí.

Narcisové s mocí i nemocí se u nás střídají od r. 1990; jména všichni znají.

3 0
možnosti
  • Počet článků 111
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 846x
Kdo mi může říci, kdo jsem? (William Shakespeare)

Pokračování blogů: Zdeněk Hosman – literární kovárna (litterator.cz)

Seznam rubrik